Czerwone, aromatyczne owoce żurawiny mogą być smaczną przekąską, możesz dodać je także do musli, płatków śniadaniowych, ciast lub innych deserów. Żurawiną doskonale wzbogacisz smak wielu potraw np. sałatek, mięs, sosów, duszonej czerwonej kapusty czy buraczków.
Skład: owoce żurawiny wielkoowocowej, cukier, olej słonecznikowy. Bez konserwantów, sztucznych barwników i armatów. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, soi.
1340 kJ (320 kcal) |
Białko |
<0,1g |
Węglowodany |
82,4g |
- w tym cukier |
65,0g |
Tłuszcz |
1,4g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,5g |
Cholesterol |
0,0g |
Błonnik |
5,7g |
Sód |
0,003g |
Skarżysz się na brak odporności, Ty i Twoje dzieci często się przeziębiają, do tego dokuczają Ci nawracające infekcje i masz już dość ciągłego łykania kolejnych lekarstw? Możesz to zmienić - sięgnij po antybiotyk, który dała nam sama natura - żurawinę.
Żurawina wielkoowocowa Sante nie tylko zachowuje naturalne właściwości tego owocu, ale także wspaniale smakuje. Żurawina - do niedawna znana w Polsce tylko nielicznym smakoszom, obecnie przebojem zdobywa rynek! Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, a świadczy o tym jej szerokie zastosowanie zarówno w medycynie jak i w naszej kuchni. Zobacz sam, jakie bogactwo niesie za sobą ten niewielki owoc: witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy i benzoesowy
ŻURAWINA:
- Wspomaga leczenie zakażenia dróg moczowych.
- Zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w układzie moczowym.
- Działa antybakteryjnie.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych.
- Zapobiega osadzaniu się niektórych bakterii (Helicobacter Pylori) wywołujących choroby wrzodowe na ściankach żołądka.
- Pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej i przyzębia.
- Przeciwdziała chorobom grzybiczym.
Małe, czerwone owoce żurawiny od wieków znane były w medycynie ludowej oraz kuchni krajów, w których rosła ta krzewinka, a więc głównie w północnej części Europy i Ameryki Północnej. W Polsce do dzisiaj, żurawina błotna jest rośliną rosnącą dziko na mokradłach, natomiast w północnej części Stanów Zjednoczonych uprawia się na farmach żurawinę wielkoowocową. Żurawina charakteryzuje się specyficznym cierpkim, lekko kwaśnawym smakiem. Jej owoce podbiły serca kucharzy na świecie i dzisiaj żurawina coraz częściej obecna jest w nowoczesnej diecie jako dodatek do mięs, surówek i sałatek, a wysycane cukrem owoce są dodatkiem do deserów i ciast a także chętnie spożywane jako przekąska.
Profilaktyczne i lecznicze właściwości sprawiły, że nie sposób przecenić właściwości zdrowotnych żurawiny. Od wieków był znany jej zbawienny wpływ na leczenie chorób dróg moczowych i nerek, dziąseł, i innych zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. W ostatnim dziesięcioleciu ubiegłego wieku wiele uniwersytetów zajęło się przebadaniem naukowym mechanizmów działania żurawiny na organizm ludzki, a wyniki tych badań okazały się na tyle rewelacyjne, że sok żurawinowy umieszczono w oficjalnym spisie leków Stanów Zjednoczonych, w tak zwanej "Farmakopei amerykańskiej". Stwierdzono między innymi, że zawartość proantocyjanin, kwasu chinonowego oraz witaminy C i fruktozy w żurawinie powoduje, że śluzówki w organizmie ludzkim zachowują się jakby były powleczone teflonem, dzięki czemu bakterie nie mogą się osadzić na ich powierzchni, a tym samym nie mogą się rozwijać wewnątrz organizmu. Dzięki temu, zwłaszcza kobiety spożywające sok z żurawin mają mniejsze problemy z zapaleniem pęcherza, a ponadto wzmacnia się odporność organizmu na choroby żołądka, dwunastnicy a także dziąseł i przyzębia.
Składniki owoców żurawiny likwidują również przykry zapach rozkładającego się moczu, dlatego poleca się ich spożywanie osobom cierpiącym na nietrzymanie moczu. Ponadto naukowcy zbadali, że flawonoidy występujące w żurawinie są podobne do tych występujących w czerwonym winie a więc rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi. Flawonoidy są również antyoksydantami a więc blokują utlenianie cholesterolu, a tym samym hamują rozwój miażdżycy. W przyszłości być może żurawina zostanie uznana także za środek leczniczy wspierający terapie antynowotworowe. Takie nadzieje obudziły badania prowadzone na Uniwersytecie w Ontario na myszach z nowotworem sutka. Zwierzętom podawano sok żurawinowy. Po zakończeniu eksperymentu zauważono, że wzrost guza został zahamowany. Nie stwierdzono też przerzutów.
Podsumowując powyższe możemy z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że żurawina jest jedną z najzdrowszych dla człowieka roślin.
Pomysł na wykorzystanie: Grzanki z serem i żurawiną
Składniki:
- 100g koziego twarożku naturalnego
- 1-2 łyżki posiekanej żurawiny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 żółtko
- pieprz
- sól
Wymieszaj twarozek z żurawinami, bazylią, żółtkiem. Przypraw do smaku solą ipieprzem. Pastę nałóż grubo na kromki bułki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż grzanki się zrumienią, a ser zapiecze.