do dekoracji: połówki orzechów lub migdały i mielona kawa
Przygotowanie biszkoptu:
Suchy mak wymieszać z mąką, biszkoptami, proszkiem i połową cukru. Ubić mikserem pianę z białek, dodać pozostały cukier, następnie żółtka i całość ubijać na puszystą jednolitą masę. Delikatnie mieszając (bez użycia miksera!) wsypywać porcjami mąkę z makiem. Piec 30-40 minut w tortownicy 24-26 cm.
Przygotowanie kremu:
Jaja ubić na parze i ostudzić.
Jajka na parze ubija się w ten sposób, że na kuchni na malutkim ogniu ustawia się garnek z wodą, do niego wkłada drugi mniejszy. W tym drugim garnku ubija się jajka. Para z gotującej się w dolnym garnku wody ogrzewa garnek na górze. Pod wpływem ciepła masa jest bardziej puszysta. Należy pamiętać, aby przed uzyciem surowych jajek do kremu zanurzyć całe jajka na kilka sekund we wrzątku i sparzyć, aby pozbyć się ewentualnych groźnych zarazków i salmonelli.
Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce masy jajecznej i po kilka kropli kawy z alkoholem. Gotowy krem wstawić do lodówki.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć ponczem. Gdy krem lekko zastygnie, przełożyć nim biszkopt.
Dekorować połówkami orzechów lub migdałami i mieloną kawą.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '147' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6