Prymat Catering Gastroline - Sól peklująca - 1000g :: Sklep z przyprawami świata Raj Smakosza 
Wyróżnienie w Rankingu Sklepów Internetowych 2015 w kategorii Żywność
Sklep » XXL dla gastronomii » Marynaty i sole » Sól peklująca - 1000g


Sól peklująca - 1000g (Prymat Gastroline) - kliknij, aby powiększyć
11,57zł

Dostawa
od 16.99 zł


sprawdź szczegóły!
 
Prymat Gastroline
Sól peklująca - 1000g

Dostępność 3-7 dni.

Sól peklowa stosowana jest w celu nadania mięsom większej soczystości oraz apetycznego, różowego koloru. Mieszanki tej używa się wyłącznie do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, zwłaszcza do wieprzowiny i dziczyzny. Nie należy używać do przyprawiania potraw.

Zastosowanie: przeznaczona do peklowania mięsa na sucho lub w solance. Po peklowaniu mięso powinno być poddane obróbce termicznej. Sól peklowa nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.

 

Skład: sól oraz substancja konserwująca (azotyn sodu max. 0,6%).

Sposób użycia: 

Peklowanie szynki, polędwicy, karczku, boczku itp.: 50g soli peklowej Prymat rozpuścić w 0,5l przegotowanej i wystudzonej wody, dodać przyprawy według własnego uznania (pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, świeży czosnej). Tak przygotowanym roztworem zalać 2,5kg mięsa ściśle ułożonego w naczyniu. Co dwa dni przewrócić elementy mięsa w solance w celu lepszego przepeklowania. Mięso peklować przez 14 dni w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza. Przed wędzeniem elementy zewnętrzne opłukać z solanki. Szybsza metoda peklowania: użyć 100g soli peklowej Prymat do podanej wyżej ilości wody i mięsa. Czas peklowania 7-10 dni.

Peklowanie kiełbas: Do peklowania kiełbas białych, nie wędzonych - na 1kg farszu kiełbasianego dodać 17-20g soli peklowej Prymat. Do peklowania kiełbas wędzonych - na 1kg farszu kiełbasianego dodać 15-17g soli peklowej Prymat. Czas peklowania fardzów kiełbasianych (zmielonego mięsa) wynosi 2-8 godzin w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza.

W związku z używaniem w zakłądzie gorczycy, selera, jaj, mleka (łącznie z laktozą), soi i glutenu, produkt może zawierać śladowe ich ilości.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.



Darmowa przesyłka kurierem DPD dla zamówień powyżej kwoty 600 zł
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:


Prymat Gastroline - Ziele angielskie całe (PET) - 600g

Ziele angielskie całe (PET) - 600g



Prymat Gastroline - Pieprz czarny ziarnisty - 900g

Pieprz czarny ziarnisty - 900g



Prymat Gastroline - Gałka muszkatołowa mielona (PET) - 350g

Gałka muszkatołowa mielona (PET) - 350g



Prymat Gastroline - Owoc jałowca cały (PET) - 260g

Owoc jałowca cały (PET) - 260g



Prymat Gastroline - Kolendra mielona - 700g

Kolendra mielona - 700g



Prymat Gastroline - Majeranek (wiadro) - 500g

Majeranek (wiadro) - 500g



Kotanyi Gourmet - Liść laurowy - 100g

Liść laurowy - 100g



Prymat Gastroline - Tymianek suszony (PET) - 140g

Tymianek suszony (PET) - 140g

comments powered by Disqus


Producenci
Przepisy kulinarne
Akceptujemy bezpieczne płatności online poprzez PayU