Sól Himalajska to najczystsza i najzdrowsza sól na Ziemi. Zawiera 84 naturalne minerały i pierwiastki śladowe. Wydobywana ręcznie z jaskiń powstałych 250 milionów lat temu.
Sól Himalajska gdy jest stosowana w kuchni to pozwala uzupełnić niedobory mikroelementów w codziennej diecie. Dodatkowo warto podkreślić, że Sól Himalajska nie ma zanieczyszczeń metalami ciężkimi, jak to jest w przypadku soli morskiej (zatopione tankowce uwalniają miliony ton chemicznych substancji osadzających się w wodzie morskiej).
Sól posiada biało-różowy kolor, który jest zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli. Wydobywana jest metodą konwencjonalną – ręcznie bez używania ładunków wybuchowych, płukana wodą i osuszana na słońcu.
Nie jest rafinowana, wybielana, ani nie posiada jakichkolwiek wzbogaceń chemicznych.
Skład: sól himalajska
Kraj pochodzenia: Pakistan
Wartości odżywcze: NaCl - 97.92g, wapń - 0.11g, magnez - 0.16g, siarczany - 0.64g, żelazo - 0.2ppm
Więcej o soli himalajskiej:
Fakt czy mit: czy sól himalajska jest zdrowa? (Wolna Polska)
Na słono. Czy sól jest zdrowa? (Czas na dietę - blog prowadzony przez dyplomowanych dietetyków)
Chemiczna analiza naturalnej różowej soli himalajskiej (w jez. angielskim)