600g świeżych umytych obranych, wypestkowanych owoców: moreli, jabłek, truskawek, broskwiń z puszki, wiśni lub słoiczek powideł (proponuję zimą, kiedy nie ma już świeżych owoców).
Wykonanie:
Ciasto można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Używam do tego celu pojemnika z nożem do siekania. Użycie noża sprawia, że ciasto jest jakby właśnie "siekane". Kiedyś właśnie siekając nożem składniki wyrabiało się najbardziej kruche i delikatne ciasto. Na szarlotkę i ciasto z owocami lub powidłami można wyrobić ciasto w mikserze. Do babeczek i ciastek lepiej zagnieść ręcznie. Ciasto z miksera jest zbyt kruche - ciasteczka nie dają się wziąć do ręki.
Ciasto podzielić na 3 części, jedną włożyć do zamrażarki, do jednej dołożyć kakao. Jedną ciemną i jedną jasną część schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto z lodówki rozwałkować i rozłożyć na spodzie. Ciemne ciasto poskubać (stąd nazwa :-) lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Na ciemnym cieście rozłożyć owoce. Jeśli są w połówkach (jak morele czy brzoskwinie) ułożyć skórką do dołu, aby sok za bardzo nie wyciekał. Jeśli owoce są bardzo soczyste można posypać delikatnie bułką tartą, która wchłonie nadmiar wilgoci i ciasto lepiej się upiecze.
Na owoce wyłożyć bezę (białka ubite na sztywno z cukrem), następnie poskubać lub zetrzeć na tarce białe ciasto z zamrażarki. Takie zmrożone ciasto ładniej się uciera na tarce, wiórki są równe i dają fajny efekt.
Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut bez nawiewu.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '145' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6