Ja zawsze robię podwójną porcję. Ciasto na ptysie czy karpatkę to ciasto "zaparzane", tzn. zagotowujemy wodę z margaryną, do osobnego naczynia przesiewamy mąkę. Mąkę wsypujemy zdecydowanym ruchem na gotującą się wodę i szybko energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od garnka. Zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy jajka i miksujemy na gładkie ciasto.
Na blaszce wyłożonej papierem układamy łyżką lub formujemy szprycą okrągłe ptysie lub podłużne eklerki. To ciasto mocno wyrasta, więc należy zostawić spore odstępy. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach, aż będą złociste.
Kiedy ptysie wystygną ubijamy śmietanę: najpierw dodajemy sok z cytryny, jak śmietana zacznie lekko gęstnieć dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno.
Ptysie / eklerki kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Świetnie sprawdza się krem do karpatki w 5 minut Delecta. Łatwiej się go przygotowuje i jest lżejszy niż tradycyjny.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '171' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6