Meksykańskie chili con carne - czerwona fasola duszona z mieloną wołowiną. Potrzebna jest mieszanka papryki, chili i pieprzu cayenne marki Kotányi — pełna aromatycznego, ostrego smaku z nutą owocową.
Zastosowanie: Idealna do wołowego lub wieprzowego dania meksykańskiego chili con carne.
Skład: chili, papryka, kmin rzymski, sól jodowana (sól, jodek potasu), czosnek, pieprz, oregano, pieprz cayenne, włókno grochu.
Produkt może zawierać zboża zawierające gluten, jajka, soję, seler, sezam, mleko (laktoza) i gorczycę.
Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna 1488kJ/357kcal, Tłuszcz 15g (w tym kwasy tł. nasycone 2.4g), Węglowodany 33g (w tym cukry 27g), Białko 12g, Sól 6g.
Kod EAN: 5901032034542
Przepis na Chili con carne (na 6 porcji):
Potrzebne produkty:
- 600g wołowiny (łopatka)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- mieszanka przypraw do chili con carne Kotanyi
Przyrządzenie:
1. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę mięso i dobrze przyrumienić.
2. Dodać do mięsa zawartość 1 opakowania mieszanki przypraw do chili con carne Kotanyi i dalej smażyć.
3. Dodać 1/2 litra wody i wolno gotować pod przykryciem ok. 1 godz.
4. Dodać trochę soli, fasolę i przecier pomidorowy; dusić dalej, aż potrawa osiągnie właściwą konsystencję.
Wskazówka: Podawać ze świeżym pieczywem pszennym.