Ze względu na wygląd, pieprz różowy często uważa się za rodzaj pieprzu. Różni się jednak smakiem i pochodzeniem botanicznym. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego - jagody pieprzu różowego nie są pikantne. Ich słodki i aromatyczny, lekko drzewny smak i żywiczny aromat przypomina jałowiec.
Mimo, że mają inny smak, do lat sześćdziesiątych XX wieku były używane jako substytut pieprzu. Pieprz różowy jest szczególnie popularny w kuchni nouvelle (nowoczesnej) ze względu na wspaniały smak i jasnoczerwony kolor ziaren. W kuchni tego rodzaju chodzi przede wszystkim o zachowanie oryginalnego smaku przy atrakcyjnej prezentacji potraw.
Zastosowanie: Charakterystyczny smak pieprzu różowego wzbogaca smak owoców morza, drobiu, warzyw i jasnych sosów — jak również deserów i czekolady. Napoje i koktajle, poncze owocowe, gin i tonik także nabierają charakteru po jego dodaniu. Owoce są nie tylko dostępne w postaci suszonej, ale także marynowane w solance. Pieprz różowy uwalnia pełne bogactwo smaku dopiero po rozgnieceniu lub zmieleniu: w całości stanowi jedynie ozdobę. Smak pieprzu różowego nie jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego najlepiej dodać go na krótko przed podaniem. Należy go również stosować z umiarem.
Porada! Ziarna pieprzu różowego można również spożywać w całości. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego nie są twarde.
Kod EAN: 5901032240837