Nazwa PESTO pochodzi z języka włoskiego i według klasycznej definicji oznacza sos składający się z liści bazylii lub majeranku i pietruszki, czosnku i sera zmiażdżonych w moździerzu, wymieszanych z oliwą i wodą.
Najbardziej znane Pesto to genovese z bazylią i orzeszkami pinii. Wszystkie składniki Pesto powinny być najwyższej jakości.
Można je przygotowywać na 2 sposoby, jako danie gorące z makaronem lub jako dip do chleba. We Włoszech każda rodzina ma swój własny sekretny przepis na Pesto.
Jeśli nie mamy pomysłu na własne pesto, możemy skorzystać z propozycji firmy Kotanyi – mieszanek przypraw w 4 smakach, dzięki którym szybko i bez wychodzenia z domu miłośnicy kuchni włoskiej przygotują prawdziwe włoskie sosy.
Nowa linia mieszanek przyprawowych w 4 smakach:
- zawierają tylko naturalne składniki
- nie zawierają konserwantów
- nie zawierają substancji wzmacniających smak i aromat
- szybkie i proste w przygotowaniu. Mieszankę przypraw KOTANYI wystarczy połączyć z 100 ml wody oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość zagotować i mamy tradycyjny sos Pesto do makaronu
- gwarancja najwyższej jakości i smaku oferowana przez istniejącą na rynku od ponad 125 lat firmę Kotanyi