100ml mocnego espresso (najlepiej 2 filiżanki po około 50ml)
50ml likieru amaretto lub rumu
kakao do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować mocną kawę, wystudzić.
Śmietankę ubić, serek mascarpone wymieszać z cukrem. Następnie delikatnie połączyć słodkie mascarpone ze śmietanką. Krem gotowy.
Kawę wymieszać z likierem amaretto lub rumem. Jeśli stosujemy rum - kawę należy delikatnie posłodzić, jeśli dodajemy amaretto, nie potrzeba do ponczu dodawać cukru. W tej mieszaninie nasączać biszkopty.
Układać w pucharkach lub koniakówkach na przemian warstwę biszkoptów i kremu. Na górze posypać obficie kakao. Przed podaniem schłodzić przez minimum 2 godziny.
P.S. W oryginalnym przepisie do mascarpone dodaje się surowe żółtka, używane są podłużne biszkopty. Nie jestem jakoś zwolenikiem surowych jajek w deserach, dlatego tu je wykluczyłam, a mimo wszystko wyszło pysznie! Włoskie biszkopty do tiramisu są bardzo delikatnie, mocno chłoną poncz i w rezultacie są trochę "ciapkowate". Poza tym do okrągłych pucharków lepiej komponowały mi się okrągłe najzwyklejsze biszkopty. Były mięciutki, pachnące kawą i amaretto, a mimo całej tej wilgoci zachowały swój kształt.
Jeśli deser będą jadły dzieci zamiast likieru amaretto można użyć słodkiego syropu amaretto. Należy go wymieszać z kawą w ilości około 30ml, jest bardzo słodki.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '194' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6