Pszenicę namoczyć w zimnej wodzie (4-6 godzin). Odcedzić, zalać 2 litrami wrzątku i gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 3 godzin. (ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane). Odcedzić i ostudzić. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Osączyć na gęstym sicie i zemleć 3 razy. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, 10 odłożyć do przybrania a pozostałe posiekać z orzechami. Rodzynki namoczyć w rumie. Figi i daktyle pokroić na paseczki. Pszenicę połączyć z makiem, wlać miód i dodać rodzynki z rumem i pozostałe bakalie. Na najdrobniejszych oczkach tarki zetrzeć wanilię a następnie skórkę z cytryny, dodać do pszenicy z makiem i całość dokładnie wymieszać. Przybrać odłożonymi migdałami i wstawić do lodówki na kilka godzin.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '68' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6