śmietany ile ciasto zabierze (zwykle 1 mała śmietana 18%)
1 - 1,5 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
powidła wiśniowe lub inne gęste powidła lub marmolada
Ze składników zagnieść ciasto, wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na kształt koła, kroić w trójkąty jak tort. Na rozwałkowanym cieście - na "zewnętrznej stronie tortu" układać wiśnie z powideł lub marmoladę, zwijać w kierunku do środka, końcówki zawinąć, aby powstał kształt rogalika. Jeśli cienko rozwałkujemy ciasto, rogaliki będą rewelacyjnie kruche i delikatne, malutkie i apetyczne. Przy takim sposobie wałkowania i krojenia jak tort nie zostają żadne resztki ciasta, które trzeba ponownie zagniatać i wałkować jeszcze raz. Przy odrobinie wprawy rogaliki robi się bardzo szybko. Przed upieczeniem rogaliki posmarować białkiem. Piec około 15 minut na blasze wyłożonej papierem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '42' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6