Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa (nie trzeba rozmrażać), oliwę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut, aby warzywa były miękkie. Ja nie dodaję kostki rosołowej, nie gotuję na mięsie ani na kościach, chociaż jak kto lubi. Łyżka oliwy po to, aby rozpuściły się w niej niektóre witamy (A, D, E i K), które nie rozpuszczają się w wodzie.
Warzywa odcedzamy, wywar warzywny wlewamy z powrotem do garnka. Do miksera wlewamy przecier pomidorowy i wrzucamy gorące warzywa z zupy. Dzięki takiemu połączeniu nie zepsujemy miksera, bo całość będzie w sumie ciepła, nie gorąca. Miksujemy na gładką masę, wlewamy do garnka do wywaru warzywnego, zagotowujemy. Tutaj można zupę zaprawić śmietaną, chociaż śmietanę można dodać również na talerzu.
Gotowe.
Zupa jest gęsta od warzyw, nie potrzeba zagęszczać mąką. Dzieci zwykle lubią zupę pomidorową, a tutaj można niejadkom "przemycić" cały zestaw zdrowych warzyw.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '173' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6