Kmin rzymski mielony Kamis to wszechstronna, poszukiwana przez smakoszy przyprawa. Wyjątkowy aromat i smak kminu spełni oczekiwania koneserów nowych smaków. Przyprawia się nim dania mięsne, zwłaszcza z wołowiny, kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny, a także warzywa.
Polecamy przepis na PULPECIKI Z POMIDORAMI I KMINEM RZYMSKIM
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 400g pomidorów pelatu z puszki
- 50ml białego wina
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: szczypta kminu rzymskiego, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta słodkiej papryki, szczypta imbiru, szczypta kurkumy, pieprz czarny mielony, sól.
Wykonanie:
Mieso mielone wrzuć do miski, Dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą. Dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw jeszcze do smaku solą i czarny pieprzem. Uformuj równe pulpeciki. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż kulki mięsne na brązowo ze wszystkich stron. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dorzuć na patelnię. Smaż przez kilka minut raze z pulpetami. Podlej białym winem. Pomidory pelati zmiksuj. Wymieszaj ze szklanką wody i wlej na patelnię. Dodaj do sosu szczyptę kminu rzymskiego i rozgnieciony czosnek. Gotuj jeszcze kilkanaście minut do momentu, aż sos trochę zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawaj z ryżem jaśminowym, ziemniakami puree lub kaszą jęczmienną.
Smacznego!