Do wykończenia: gruby perłowy cukier lub gruby cukier brązowy
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko tak, aby płyn miał ok. 37 st. C - czyli był "ciepły na palec". Dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników i zostawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płynne składniki.
Zagniatamy ciasto - ma być miękkie i gładkie, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Twarożek mieszamy z żółtkiem. Dzięki niemu po upieczeniu bułeczki będą lepiej sklejone i zachowają kształt.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, rozsmarowujemy równomiernie cienką warstwę twarożku waniliowego i rozkładamy świeże jagody. Zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry około 1,5-2 cm grubości, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy spore odstępy, bułeczki mocno rosną.
Wierzch posypujemy cukrem perłowym lub brązowym.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 10-12 minut.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '196' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6