Curry jest mieszanką przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach. Mieszanka przywędrowała do Europy dopiero w XVIII wieku, w okresie wielkiej rywalizacji Holandii, Anglii i Portugalii o prymat w handlu przyprawami pochodzącymi z Indii i Dalekiego Wschodu. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie.
Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb przyrządzane z dodatkiem mieszanki curry.
Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Skład: W skład przyprawy wchodzą najwyższej jakości surowce aromatyczne: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól i glutaminian sodu (wzmacniacz smaku).