Do letniego mleka dodać cukier i świeże drożdże, wymieszać, pozostawić na kilka minut, aby drożdże "ruszyły". Suche drożdże można dosypać bezpośrednio do mąki. Tak przygotowany rozczyn zagnieść z pozostałymi składnikami na miękkie, delikatne, nie klejące się ciasto. Można podsypywać mąką, dopóki ciasto nie będzie odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Można użyć też automatu do chleba. Składniki dodać w następującej kolejności: najpierw płynne, potem suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta (bez pieczenia!) na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu (lub wyjęciu z automatu) ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i podzielić na 10 - 12 części. Uformować kulki o średnicy około 7 cm. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
W tym momencie można przygotować kruszonkę: składniki wymieszać łyżką lub wyrobić ręką. Przygotować owoce, można rozgrzewać piekarnik.
Po wyrośnięciu dnem szklanki zrobić w kulkach wgłębienia. Należy mocno docisnąć, aby zrobila się "miseczka" na owoce. Ciasto i tak jeszcze wyrośnie. Bułeczki posmarować białkiem, którego nie zużyliśmy do ciasta. Do każdej "miseczki" wsypać trochę bułki tartej - wchłonie ona sok z truskawek, a ciasto pięknie się upiecze - nie będzie surowe pod owocami. Ułożyć truskawki - małe w całości, większe podzielić na połówki lub nawet ćwiartki, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.
3065 - Expression #1 of ORDER BY clause is not in SELECT list, references column 'rsd.ax.sort_order' which is not in SELECT list; this is incompatible with DISTINCT
select distinct a.products_id, a.products_image, ad.products_name from articles_xsell ax, products a, products_description ad where ax.articles_id = '188' and ax.xsell_id = a.products_id and a.products_id = ad.products_id and ad.language_id = '4' and a.products_status = '1' order by ax.sort_order asc limit 6